22 April 2011

YTN / YTM EduCamp 2011

Peace be upon you hotstuffs and may today be better than yesterday ;)

Soooooooo since our dearly Adlin has eleborated much on the Petronas EduCamp, I wanna take this space to actually give a brief description about the Yayasan Tenaga Nasional (YTN) EduCamp that I had previously attended. Since this YTN EduCamp was the very first one to be held, it's not really a big suprise that it is not as popular as Petronas's EduCamp.

The educamp was a collaboration between YTN Yayasan Telekom Malaysia (YTM). The courses offered by both YTN and YTM were quite the same, Electrical (Power) Engineering, Civil Engineering, Accountacy and ahaaa yeah that's all. The selection for the candidates was specifically for the overseas scholarships, but the shortlisted candidates for the interview after the EduCamp will also be considered in getting the offers for degree programs scholarships in UNITEN, Bangi. Oh yeah the camp was held in TNB Integrated Learning Solution (ILSAS) in UNITEN, Bangi.

So basically just like any other EduCamp in Malaysia and the globe, the camp was held to select the talented and excellent students from all over the nation to be offered the scholarships. It was held for 3 days, starting from the very morning of April 15 (Friday) until April 17 (Sunday). Unlike the government scholarships, the quota and chances for the Malays, Chinese and Indians and also other races were the same, so the competition was very high and yeah, only the best man wins. But err somehow there was an "indirectly discriminative affair" towards the girls since the ratio of girls to boys was like 1:4 ! But yeah maybe girls are more interested in doing medic rather than engineering. Moving onnnn...

Actually YTN / YTM EduCamp 2011 was so much different than the Petronas EduCamp, in terms of activities and assesments. When we first arrived, we were given a brief idea by the Director of Yayasan Tenaga Nasional, En Azman regarding the objective of the Yayasan and the camp itself. Then after that, we were gathered in the hall to have our IceBreaking sessions that were filled with games and dances and cheers and screams and sports and yeah stuff like that. It was very lovely of the facilitators (who were all of your atuk's age) to have actually blended us a lil' bit and brought us out of the comfort zone. Soon after the session, we all felt very 'tak malu' and started to tear out our nerdy and 'takut takut' characters.

So the following sessions after the ice breaking were more to the smaller group discussions. Nothing pressuring, just a few brainstorming activities, just to see the way we think and project ourselves in meetings and groups. The facilitators were not directly assessed us, they also guided and oiled our quite rusty brains by facts and figures.

One activity that surely won't be forgotten by the participants was when they assigned us to actually design a model of a creation that would benefit and give contribution to TNB. Given about 20 minutes to design and build the model, our hearts were crushed like ice blendeds in Stracbucks when the representative from TNB literally destroyed our models (some were even trampled and kicked) while yelling about our performance and questioning our determination. We were like WHAAAAAAAAAAAA hahahah but turn out that it was all apart of the activity so like, ahaa awesomeee. They just want to see how we handle rejections and anger. -__-"

Throughout the camp, we were given tasks to be done individually and in group such as to complete a 1000 piece jigsaws puzzle, to write a formal letter to the Chairman of TNB (uhuk uhuk SPM uhuk uhuk), a brief profile about ourselves and essays on why did we choose YTN and the courses we were interested in. There was also a short interview specifically on our knowledge in agama.

The succesful candidates were then contacted by YTN to attend an interview on April 19 (Tuesday) until April 21 (Thursday). The interview wasn't really about assessing the candidates on their knowledge and powerful minds, they just want to know whether the candidate is actually suitable to work with TNB in the future or not. Each candidate was given a random question and questions for every candidate differ from each other. The candidates for 2011 were interviewed by En Azman, the Director of YTN, Pn Mazira, the Manager of Higher Education Unit YTN, En Haji Zul from the Human Resource branch and a few other helpers.

The questions given were simple and general. The whole point is just to stay calm, stay positive and confident, be yourselves, use the eye contact and the body language. Remember to greet the interviewers and thank them before you leave the room.

Well that's all from me. Wishing you guys the best for whatever you are up to and may Allah's blessings be by our sides at all times ;)

21 April 2011

Educamp Trick.

cube tgok ni..(dpd khai utk korang) mne tau mmbntu,,,^_^Salam. First of all congrats on getting the interview for Petronas. :D You guys are lucky enough to get this golden ticket on entering the first step towards becoming a scholar under this top nation oil company. :)


As did the past years, the usual EDUCAMP will start with nearly four hundreds students per batch; with a melange of LOCAL and OVS applicants. It's gonna be huge, 400 applicants per camp is indeed too much for the interviewers to handle. But that's the trick anyway. Since there are so many of you, they can easily get rid of those who, in their opinion, would be very unlikely to reserve a seat as their scholar. So throughout the 2days1night, PLEASE show the best ATTITUDE that you can give.

Next for the topic is on the TEST. EDUCAMP is quite lousy for me since that it has a lot of test to offer. You'll be tested on MATHS, IQ, and ENGLISH as for the critical parts. MATHS is gonna be very OKAY, it's simple I guess. But on the other hand, IQ and ENGLISH are deleterious. For IQ you gotta put all your common sense and logics together in one place. Sometimes the way the questions twist is unpredictably goes off beyond your line of thinking; you've just got to be quick! The least that you can do is be LOGIC and RATIONAL. That's the clue. And as for ENGLISH, it really depends on your proficiency level, and how fast you think. ENGLISH section is not that hard, but there are so many questions that if treated without wise, would really overdrive you.

Lastly, the INTERVIEW. Okay I guess after all this is where they choose to DECLINE you or ACCEPT you on the prior note. The IV is quite different from the other IV in fact; you are given a CASE STUDY about a real world problem and a ROLE per person and how would you solve the problems with YOUR OWN THOUGHTS as the person holding the title. Get me? Here's the example for IV last year.



So from the scope given, you HAVE to think of the solutions in the perspective of A PRIME MINISTER, or be it the GOVERNMENT, to solve the problem. HARD? The IV is gonna be somewhat tougher than this.

So while you are given the case study, you will be assigned in a group of five, all with the same case study but different point of view. ou'll be given 15 minutes to set up your case and after that will be meeting the interviewers in the respective room. It's gonna be a fierce debate among you and them so be prepared mentally. Well, that happened to me last year cos I got some supermean interviewers that refuse to give in. Haha. After that, you'll be in the waiting room again wait for the other four to finish theirs. Later when all five have finished, you'll meet the interviewers again, but this time around you'll be debating amongst you the applicants and fight to get whose point stands out the most. So that's the trick; LEAD the conversation and be PROFESSIONAL, wait for others to finish talking and try to SUPPORT them but in the same time, DISTINGUISH your point and show them how would yours outshine the rest.

That's basically the tips and overview about EDUCAMP. All in all, it's gonna be tiring two days but the fun awaits! Meet new people, mingle around and have some good knowledge sharing with each other!

All the best peeps! ;) Anything you can just ask me. I'll be more than glad to help. Thanks and please share with others that would need this too :)

Rabbi yassir wa la' tu'assir, insyaAllah. Salam...

19 April 2011

Langkah tercipta


If you still can remember this song, yes, it was our dearest juniors who dedicated this especially for us before SPM started.

p/s: kat surau lah..tak ingat lah tu..haha :)

Langkah Tercipta

Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.

p/s *2nd time, haha: Cubalah selami setiap bait.. mendalam kan? *miss korangs gile2!

13 April 2011

By Afiqah Mizan

kpd sapa2 yg akan p inteviu nnt,baca la, mana tau kot beguna sket~
ni sy copy paste je dr grup len....

"tips 4 interview mara(a bit long haha)
nah baca la...ni kawan kte from SASER or SMS sulltan munawir kasi (nak gelak jap nama skola..heheheh)..

harap membantu la....

Tahun lepas dan tahun-tahun sebelumnya, interview MARA diadakan secara individu. Tahun ini, saya tak pasti sama ada secara individu atau berkumpulan. Pada pendapat saya, temuduga secara individu lebih mudah sebab kita boleh mengolah idea tanpa perlu bersaing dengan calon-calon lain. Walaubagaimanapun, tak kisah lah sama ada berkumpulan ataupun individu, anda sebagai calon bertuah harus berusaha menonjolkan diri kepada panel penemuduga.

Pada hari interview tersebut, saya ditemuduga oleh dua orang panel. Oh ya, jangan lupa ketuk pintu dan beri ucapan selamat sebelum masuk untuk menunjukkan tanda hormat. Lagi satu, kalau panel tak arahkan untuk duduk, mintalah izin terlebih dahulu untuk duduk. Duduk tegap-tegap, jangan goyangkan kerusi, muka menghadap panel penemuduga. Paling penting, sentiasa senyum, cool dan jangan gementar! Anggaplah interview yang bakal berlangsung seperti conversation biasa.

Saya ditanya dengan soalan-soalan dibawah oleh panel dalam bahasa Inggeris. Untuk artikel ini, saya terjemahkan kepada bahasa Melayu. Antaranya ialah:

1. Kenapa nak ambil course medicine?

2. Nak specialise dalam bidang apa?

3. Bidang kepakaran yang anda pilih itu adalah mengenai apa?

4. Kenapa nak jadi doktor?

5. Adakah wang itu penting?

6. Kenapa nak belajar oversea, kenapa bukan di Malaysia?

7. Kenapa apply MARA, kenapa bukan JPA?

8. Apakah perbezaan scholarship MARA dengan JPA?

9. Ada apa-apa soalan? (Wajib tanya soalan untuk menunjukkan anda sangat-sangat berminat dengan scholarship MARA)

Berdasarkan pengalaman saya dan rakan-rakan yang lain, bagi course medicine agak jarang panel nak tanya mengenai isu semasa. Tapi, manalah tahu tahun ini mereka nak tanya pasal isu semasa pulak kan? Jadi, ambil tahu tentang isu semasa juga.

Apa yang boleh saya simpulkan di sini, calon-calon perlu ada satu misi dan visi yang jelas terhadap course yang anda pilih. Calon-calon mesti kena rajin buat research mengenai course yang diambil. Research mengenai bidang kepakaran juga penting sebab panel mempunyai semangat ingin tahu yang tinggi tentang apa yang calon katakan. Tak dilupakan, buat research juga mengenai karier yang anda pilih dan sebab-musababnya.

perbezaan MARA & JPA

SEBELUM Rasanya ada diulas serba sedikit oleh rakan2 kat atas. MARA untuk bumiputra je, special untuk MRSM, etc etc. Kalau dari segi kursus persediaan, tajaan MARA ke Russia akan buat preparation selama 6 bulan (feb-sept), manakala tajaan JPA selama 3 bulan (jun-sept). Setahu saya juga, tajaan MARA ke Russia hanya dibawah biasiswa SPC (Skim Pelajar Cemerlang), iaitu khusus untuk pelajar MRSM di bawah result Trial-SPM. SEMASA Banyak perbezaan sebenarnya, antara JPA dan MARA. - MARA dapat elaun bulanan, manakala JPA dapat elaun 3 bulan sekali. So kalau student JPA tu, skali masuk elaun macam durian runtuh la (even ada sesetengah yang trus beli TV la, gi melancong la). Tapi jumlah keduanya sama je. - Walaupun jumlah sama, tapi ianya berbeza mengikut kadar tukaran semasa (currency exchange). Kalau MARA, kadarnya adalah tetap (fixed rate) iaitu kadar ketika termeterai perjanjian. Manakala kalau JPA, kadarnya berubah mengikut kadar tukaran semasa (current rate). Contohnya, elaun saya USD500 sebulan. Ketika saya menandatangani perjanjian 4 tahun lalu, kadar tukaran ketika itu adalah 3.9, jadi sehingga sekarang tiap-tiap bulan saya mendapat USD500 x 3.9 = RM1900. Namun, tajaan JPA, pelajarnya mendapat elaun mengikut kadar tukaran semasa. Contohnya skrg ni 3.3, so bulan ni pelajar JPA dapat elaun USD500 x 3.3 = RM1655. - Kat embassy sini, hanya ada wakil pegawai JPA. So honestly, student MARA macam dianaktirikan gak la. Tapi tak kisah sgt pun, huhu. SELEPAS - Kontrak dengan kerajaan. JPA, kontrak dengan kerajaan 10 tahun. MARA, kontrak dengan kerajaan 3 tahun. ================================== Again, ulasan saya di atas adalah berdasarkan pengetahuan saya jelah. Maybe betul, maybe tak, boleh dapatkan confirmation dari sumber2 lain. Cuma, kalau nak buat pilihan antara keduanya, maka saya syurkan istikharahlah, dan kemudian jangan menyesal. Kerana kedua-duanya ada pro dan contra masing2. Kalau nak list, memang tak boleh nak decide. Allah sahaja yang tahu, mana yang terbaik antara keduanya untuk anda masing2. Cuma, kalau ditanya dalam interview kenapa pilih JPA/MARA, jangan sebut mengenai benda2 yang saya ulaskan ni! Sebaliknya, jawab mengikut objektif, kehendak korporat MARA/JPA

GIGA Byte TIps interview

OK berbalik kepada topik asal, berikut antara nasihat dan panduan saya kepada antum. Khusus kepada pelajar yang akan ditemuduga oleh MARA secara individu, namun boleh je yg lain nak baca untuk pengetahuan tambahan.


Mesti ramai tengah chuak sekarang, apa benda yang nak dipersediakan?? Secara frantically, it’s all depend on what course are you planning to enroll. Contohnya, bidang medic. Of course la you all kena prepare soalan-soalan berbentuk medik untuk ditanya.

Satu tips penting untuk anda semua, cuba fikirkan untuk membawa satu kelainan dalam temuduga anda nanti. Kelainan yang saya maksudkan bukanlah dari segi pakaian mahupun tingkahlaku (dua menda ni adalah ETIKA ketika ditemuduga, fail pakaian@tingkahlaku, fail lah temuduga anda). Kelainan tersebut adalah apa yang membezakan anda dengan calon-calon lain.

Sebagai contoh, saya dahulu interview untuk program Medic Russia. Maka satu kelainan yang saya tonjolkan, adalah dengan menghafal maklumat mengenai negara Russia! Benar, tak tipu! Saya ketika itu mengetahui tentang sejarah penubuhan soviet, tokoh2 russian federation hatta topography negara tersebut!

Satu lagi kelainan yang saya bawa ketika interview saya tu, adalah mengenai bidang medic. Untuk pengetahuan semua, medic bukanlah pilihan utama saya. Engineering menjadi first choice saya dalam borang ketika itu. So, kena la satu soalan maut dalam interview itu, “Awak tulis dalam ni first choice awak engineering. Kenapa awak rasa kami patut beri kepada anda biasiswa untuk medic pula?”

Apabila kena soalan maut, jangan cepat panik. Diam dahulu, berfikir jawapan yang paling sesuai, yang tidak menampakkan kelemahan ataupun kebodohan kita. Antara jawapan yang bodoh untuk soalan sebegini “Entah..saya tak tahu.” “Eh, tak terfikir la pulak” “Saya berserah je. Kalau dapat medic, saya jadi doctor. Kalau dapat engineering, saya jadi engineer”. Etc etc.

So jawapan yang saya beri ketika interview saya dahulu adalah,

“Saya mempunyai matlamat jangka masa panjang saya sendiri. Saya sebenarnya ingin menceburkan diri dalam sebuah bidang sains yang baru iaitu nanoteknologi. Memandangkan bidang ini masih baru sangat, maka saya merasakan adalah lebih sesuai saya menjadikan sama ada bidang medic atau engineering sebagai batu loncatan, memandangkan kedua-duanya mempunyai peranan masing-masing dalam bidang nano tersebut.”

Lihat, satu lagi kelainan saya bawa ketika di interview.


Anda kena ingat, tujuan interview sebenarnya adalah bukan untuk anda calon, tetapi untuk para penemuduga. Interview merupakan satu kaedah yang digunakan pihak penaja untuk menilai anda. Sekiranya penaja beranggapan mereka nak ambil pelajar yang terbaik mengikut keputusan SPM, maka sudah tentu habis semua tempat pengajian diborong oleh belasan ribu pelajar 11 dan 10A~!

So the point is, penemuduga yang akan evaluate anda. Secara total. Dan segalanya bermula dari langkah pertama anda di dalam bilik penemuduga lagi.

Macam saya bagitau kat atas tu, PAKAIAN dan TINGKAHLAKU adalah sebahagian dari syarat sah temuduga. Tak lulus benda ni, terbatallah temuduga anda (bukan secara literal ye..)

Pakaian – cam biasa untuk lelaki, pakai kemeja dan/atau berkot. Orang pernah warning, tengok interviewer camne. Kalau interviewer pakai kot, then pakai kot gak. Kalau dia tak pakai kot, jangan lawan tokey. Saya tak tahu la betul ke tak, tapi time saya dulu saya berkot, n salah seorang penemuduga saya pakai t-shirt biasa je… Agak-agak apa la yg saya kena pakai sepatutnya ek kalau camni?

Justeru, ikut penilaian masing-masing. Tapi mestilah menampakkan karisma yang tinggi, imej yang kemas dan penampilan yang mampu membawa satu macam keyakinan di mata interviewer.

Ni adalah tatatertib yang saya cadangkan. Terpulang pada masing2 untuk modify.

Di luar bilik temuduga, ketuk sebelum masuk. Tunggu sekejap sampai arahan masuk diberi, baru masuk. Kalau arahan tak diberi, jangan gatal ketuk lagi kuat. Ketuk sekali lagi cam biasa.

Dah bukak pintu, berhenti sejenak di muka pintu, pandang dan senyum (dengan ikhlasnya) kepada interviewer. Beri salam kepada interviewer muslim dan/atau ucap selamat kepada yg bukan muslim. Duduk hanya apabila disuruh duduk. Sesudah duduk, jangan alihkan kerusi yang diletak. Ada sesetengah keadaan, kerusi diletak sejauh satu meter dari meja penemuduga, agar mereka boleh melihat segenap pelusuk diri dan perbuatan anda. Jangan letak fail@portfolio anda di atas meja diorang, letakkan di atas riba anda dan duduklah seperti pengantin… dan interview anda pun bermula.

Antara yang pantang dibuat pula adalah,

- berlagak samseng. Sungguhpun kalau benar la anda ketua samseng di kampung@mrsm anda, tak payahla berlagak samseng kat depan interviewer. Anggaplah anda ni khadam yang hina..hehe. Beri salam dengan penuh sopan santun, langkah yang lembut, dan senyumlah selalu…

- merendah2kan soalan interviewer. “Ala…senang je nih..” “Dah agak dah soalan ni..”

- mempersoalkan kebijaksanaan interviewer. “Encik tahu kan, sekarang ni kalau kat matriks nak jadi doctor kena dapat 4 flat?” Macam la dia tak tahu. Ayat yang lebih sesuai “Sepertimana yang diketahui, bagi meneruskan pengajian dalam bidang kedoktoran dari peringkat matriks…blablabla”

- merasuah interviewer. of course tak boleh…..


Saya percaya soalan pertama yang akan ditanya oleh interviewer adalah: “Tell me about yourself”. Kira memang soalan skema la nih. Tetapi, jangan anda bagi jawapan yang skema gak! Diorang interviewer dah bosan dengan jawapan2 skema ni!!

Macam saya kata awal2 tu, bawa kelainan. Instead of jawapan anda “Saya dilahirkan di kedah. Ayah saya seorang pegawai. Saya ada 4 orang adik beradik. etc. etc.“, cuba ubah sket sintaks ayat anda tu. Jangan guna banyak sangat nada@tone sedih untuk meraih simpati, sebaliknya guna ayat2 yang mempromote diri anda. contoh ayat yang saya gunakan dulu,

“menjadi Biro Kebudayaan BWP ketika di mrsm dahulu sedikit sebanyak mendedahkan diri saya ke arah kepimpinan professional. Sungguhpun ketika itu saya turut terlibat dalam posisi lain, seperti Presiden Kelab Catur, Setiausaha Persatuan Silat Gayung dan sebagainya, saya mampu membahagikan masa saya dengan efisien. Ini terbukti dengan keputusan peperiksaan saya yang sentiasa konsisten”

Kan lagi best dari “Saya pernah menjawat jawatan BWP, Pres Kelab Catur, S/U Silat…”

Ketika diinterview, anda akan dapati interviewer akan cuba membuat eye contact dengan anda. Jangan elak eye contact! Eye contact adalah antara methode yang digunakan penilai untuk menilai anda. Kalau anda sendiri tidak mahu dinilai, bagaimana diorang nak evaluate awak! Sebaliknya, lihat kembali dalam mata diorang. Bukannya tenung seorang, tapi bergilir-gilir la…karang dia ingat awak ada dendam dengan dia pulak.

Antara masa yang dibolehkan untuk anda ‘masuk bakul, angkat sendiri’, adalah ketika diinterview. Tapi anda harus ingat, terlalu banyak kelebihan diri anda yang anda tonjolkan secara tak langsung mendedahkan lebih banyak kelemahan anda! Sebagai contoh, antara dialog ketika interview saya dulu adalah,

“Medic ni bukan bidang yang mudah. Anda kena study je…korbankan masa lapang awak, waktu bersosial awak dan sebagainya. Apa pandangan awak?”

“Saya sangat produktif apabila bekerja bersendirian. Dengan cara itu, saya mampu menumpukan sepenuh fokus saya kepada study saya. Sepanjang pengajian saya di MRSM juga, saya jarang bersosial melainkan dengan mereka yang betul-betul rapat dengan saya.” - saya blur ketika ini, so inilah jawapan merapu yang saya bagi…

“Tapi awak kena ingat, menjadi doktor juga memerlukan anda untuk bersosial. Anda akan mengubati pelbagai jenis pesakit, yang anda suka, yang anda benci. Bagaimana anda nak emerge dalam masyarakat kalau anda tak suka bersosial?” – soalan maut, death trap question.

“Saya sedar, sebagai seorang doktor memerlukan saya untuk bersosial. Saya juga merupakan seorang yang fleksibel, saya mampu menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan saya ditempatkan. Pencapaian saya di MRSM yang cemerlang sejak dari tingkatan satu lagi membuktikan betapa pencapaian saya tidak dipengaruhi oleh keadaan. Selain itu, sungguhpun saya tidak suka bersosial, tetapi saya tidak mendiskriminasikan masyarakat. Tak kiralah yang datang itu seorang yang berdosa, atau seorang yang mulia, saya tetap akan melayan mereka dengan layanan yang sama – sebagai seorang pesakit”.

Jangan bagi jawapan sekadar untuk melepaskan diri. Sebaliknya, dalam setiap jawapan yang kita berikan, sebaiknya mempunyai beberapa ciri:

- Ada point. Jangan bagi jawapan merapu…

- Menjawab soalan. Jangan dibiarkan soalan tergantung tak terjawab.

Masalah Bahasa

Kita sering diberitahu, bahawa interview akan dijalankan fully in english. Tapi kekadang interviewer ni tak tahu mana satu malay mana satu english. Hehe.

So, nasihat saya, kita ikut rentak interviewer. Kalau soalan ditanya dalam English, kita jawab dalam english. Kalau soalan ditanya dalam melayu, kita jawab dalam melayu.

Death Question

Macam saya citer, kekadang boleh terjadi penemuduga membawakan satu soalan yang mustahil untuk kita jawab. Mustahil ni bermaksud soalan yang membuatkan kita blank secara total. Black out.

Cam biasa, jangan panik. Jawab dengan penuh keyakinan, jangan merapu. Kalau terpaksa mengaku kelemahan pun mengakulah, tapi cover balik. Contoh – “Anda seorang yang pemalas?”

“Saya akui saya kurang serius dalam sesuatu urusan, namun saya telah dididik sebagai seorang yang bertanggungjawab sejak dari kecil lagi. Walau betapa malaspun saya, sekiranya telah menggalas satu-satu tanggungjawab itu, maka pasti saya akan sempurnakan tanpa cacat cela!”

Tapi, kalau dah blank sangat, atau memang betul-betul tak tahu jangan berdalih lagi, sebab ianya menampakkan kelemahan dan minda kita tak bersedia. Tolak untuk menjawab soalan tersebut dengan sopan sambil tersenyum. “Maaf, saya tak dapat jawab soalan anda”.

Sama juga untuk soalan fakta yang anda tak tahu jawapannya. Jangan reka-reka, sebab ianya fakta. “Awak tahu berapa jumlah graduan perubatan di negara sekarang ni?”

“Maaf, saya tidak tahu. Tapi sekiranya diberi masa, saya boleh cari maklumat tersebut.”

Soalan Tricky

Soalan tricky ni pun slalu gak interviewer tanya. Biasanya sama ada untuk menduga kekuatan mental calon, ataupun untuk menguji personaliti calon. Contohnya, “Apa kelemahan awak?” Kalau anda jawab anda tidak mempunyai kelemahan, u’re dead sebab semua orang ada kelemahan. Dalam kes sebegini, jawab sama ada dengan jawapan bijak ataupun jawab sejujurnya tapi cam biasa, cover balik.

“Kelemahan saya adalah saya ni cepat kasihan. Saya kasihan tengok orang-orang tua yang uzur, kanak-kanak yang sakit dan sebagainya. Atas sebab inilah saya nak jadi doktor” - contoh jawapan bijak.

“Kelemahan saya adalah saya ni seorang perfectionist. Saya pantang betul menangguh-nangguh kerja. Akibatnya saya selalu tidur lewat malam sebab nak siapkan tugasan. Tapi saya pasti, semua tugasan yang diberikan kepada saya akan siap dengan sempurna sekali!” – lagi contoh jawapan bijak.

“Saya akui antara kelemahan terbesar saya adalah saya ni seorang pemalas. Sebab itu saya cuba mengatasi kelemahan saya ini dengan menyertai pelbagai aktiviti yang dianjurkan persatuan-persatuan. Antara aktiviti yang saya pernah sertai adalah …blablabla.. Syukur alhamdulillah, saya rasa saya kini lebih rajin berbanding dahulu” - jawapan ‘jujur’.


Perkara khusus ni actually lebih kurang la cam yang saya sentuh kat dalam point bawa kelainan tu. Cuma khusus yang saya maksudkan ni adalah environment interview itu sendiri.

Anda kena bayangkan anda di pihak sponsor. Kenapa sponsor anda nak bagi anda scholarship? Kenapa anda, dan bukan orang lain? Kenapa bidang medic (eg) kenapa tidak bidang lain? Kenapa russia, tidak negara lain?

Saya bagi contoh lagi untuk clearkan.

Interview anda adalah MARA. Apa antara objektif@misi MARA? “Melahirkan lebih banyak usahawan bumiputera”

So kalau ditanya kenapa anda nak jadi doctor, maka jawablah

“Saya nak jadi doctor kerana ianya sebuah bidang yang kurang dimonopoli oleh masyarakat kita bumiputera.”

“Saya nak jadi doctor kerana saya nak membantu kaum saya. Saya nak memulakan perniagaan dengan membuka banyak klinik, dengan itu saya dapat berkhidmat kepada masyarakat, serta menyahut seruan MARA untuk melahirkan lebih banyak usahawan profesional bumiputera”

Ni antara contoh soalan dan jawapan yang biasa ditanya.

Sebab apa anda patut diberi biasiswa ini?

“Saya patut diberi biasiswa ini kerana sepanjang hidup saya, saya telah membuktikan yang saya mempunyai kesungguhan dan minat yang mendalam dalam bidang yang pihak MARA tawarkan ini. Dengan bantuan dari MARA, saya percaya saya mampu mencapai cita-cita saya seterusnya berkhidmat demi negara yang tercinta.”

Kenapa anda ingin melanjutkan pelajaran di luar negara, tidak di dalam negara?

“Dari segi teknologi, memang tidak dinafikan, institusi-institusi pendidikan negara mempunyai kelengkapan dan infrastruktur yang setanding dengan negara-negara moden. Namun, dalam konteks dunia globalisasi, negara memerlukan graduan yang berdayatahan tinggi, berpengalaman dan kompetitif secara global bagi mencerminkan identiti negara bertamadun. Dan saya percaya belajar di luar negara memberi saya kelebihan dari aspek-aspek tersebut berbanding belajar di dalam negara.


Di akhir interview, lazimnya penemuduga akan memberi peluang kepada anda untuk menanyakan soalan. Ambil peluang ini untuk menonjolkan apa-apa lagi kelebihan diri anda yang belum ditunjukkan, tapi jangan lebih2 lak. “Saya akan mewakili Malaysia dalam pertandingan catur antarabangsa 6 bulan akan datang. Sekiranya saya diterima, adakah saya dibenarkan mengikuti pertandingan tersebut?”

Sekiranya ada yang anda masih belum jelas, minta ulasan interviewer.

Untuk soalan mengenai masa hadapan pula, better guna prefiks “Sekiranya saya diterima”.

- Jangan tanya soalan seolah-olah anda telah diterima. “Encik, bila pengajian persediaan start?” Guna prefiks cam kat atas.

- Jangan tanya common question. Ini menunjukkan penguasaan anda bidang interview tersebut lemah. “Belajar medic kat russia ni brapa tahun, encik?” “Belaja medik kat russia ni dalam english ke?”

- Jangan tanya silly question. Semua paham. “Mayat2 kat russia tu diorang amik mana encik?


Selepas interview, jangan terlalu memikirkan apa jua kesilapan yang anda telah lakukan di dalam bilik interview. Segala yang berlaku adalah dalam pemerhatian Yang Maha Esa, justeru banyak-banyakkanlah memohon dan berdoa agar diberikan peluang oleh Tuhan.

Jangan pula terlalu konfiden. Pepatah saya mengatakan, “Lebih tinggi kamu mengharap, lebih sakit apabila kamu dikecewakan”.

Menghadapi kekecewaan

Nasihat saya mudah saja sekiranya anda gagal dalam temuduga ini – 2:216.

Nak tahu apa? Buka Alquran, tengok ayat 216 surah 2. =)

Bukankah alQuran itu sesuai pada semua tempat, semua zaman dalam apa jua keadaan?

Sekian sahaja dari saya, harus diingatkan segala yang saya kongsi ini adalah sekadar pendapat saya berdasarkan pengalaman. Kalau ada sesiapa yang mempunyai pendapat @ pandangan tersendiri, boleh kongsi dalam comment post ini.

Harus diingatkan jua, kita hanya mampu berusaha. KepadaNya tempat kita berharap, dan kepadaNya jualah tempat kita memohon pertolongan. Saya memohon ke hadrat Ilahi agar mengurniakan calon-calon interview semua agar diberi panduan dan ketenangan ketika menghadapi interview tersebut. Sekian, good luck!

*Contoh-contoh dialog ada yang saya benar-benar hadapi, ada yang saya reka. Hehe.

Tambahan 11 April 2010:

Among the objectives of interviewing, is to differentiate students into those who can be focused on their ambition, and those who can’t. To differentiate which students yang betul2 nak, betul2 jernih dan jelas tujuan, niat dan matlamat mereka. Itu tujuan sebenar sesuatu interview."

walaupon byk ckp psl mara,or medic, tp still ada point2 yg beguna gak utk korg guna time inteviu jpa nnt~ gudluck ye kwn2 sume..
all the best bellatrix

8 April 2011

Result Interview JPA

Aaa seperti yang diketahui umum eceh, tepat pukul 3 petang tadi bersamaan 8 April duaribusebelas, result interview JPA kuar. Aku rasa ramai gak budak batch kita yang apply dapat mcm Marjeena, Illi, Syafaf, Shahira Yusof, Anissa. (yang lain tak sempat eden nak spy. sorriii) Ada ke yang tak dapat? Kalau tak dapat takpelah, takda rezeki nak buat macam mana kan :) Yang penting jangan apply satu scholarship je sudah la. Dan jangan menyerah.

Interview JPA ni tak silap from 12 to 15 April. Next week la kiranya ni. So mari la kita sama sama doa dekat member member kita yang bakal digentarkan oleh penemu duga ni ye. Tapi siapa yang apply MARA macam aku, jangan lek lek je (iyolah padahal kau un sama -.-). Get readdeehhh bebehh!

Siapa yang apply Petronas jangan lupa, 12 April ni semakan boleh dibuat. TNB untuk program overseas plak 18 April. Doa banyak banyak. InsyaAllah, kita semua boleh berjaya :D

5 April 2011

Q and A Pasal Interview

This is just some of the infos I got when I stalked some Asis boys. Stalk untuk kebaikan dan ilmu apa salahnya tak? So sini aku copy paste je lah ye. Uh, in case ada outsiders yang baca or maybe budak Asis themselves yang baca, biarlah aku letak nama diorang just for credit. Kita takkan nak seseri dicop sebagai peniru/pencilok kan? :)

Is learning a new language worth it to further your studies overseas?

“Yes, it allows me to learn new language, interact with different people, discover new possibilities, etc.” Bla bla bla. Cliché answers for an interview.
Kita gi interview, mesti nak jadi “The One”. Nak jadi lain dari yang lain. Nak menonjol.
Jadi, jawapan kita pun kena la unik.

Benda yang paling paling penting dalam interview, tak kisah la tuk studies ke kerja,
Apa yang interviewer cari, “what’s in it for me?” and “why the hell do we have to choose you?”

Jadi, jawapan kita kenalah menjawab soalan dia tu.
Instead of just telling them what YOU benefit from learning a new language,
Tell them what will THEY benefit from it.
Now, THAT shall be our selling point.

Impress them and incite them to choose you by pinpointing what you can do FOR them.
Remember, all those that earned any scholarships will have to serve the respective bodies for a period of time with respect to the contract signed by both parties.
In other words, they are paying us to serve them later on and they need to know if they are investing in the right person, who will benefit them and earn them more money or smoothen their business in some way.
Therefore, we must tell them what they can expect from us when we start working for them.

For an instance,
Instead of saying “ I can interact with different people all over the globe” which is what YOU will benefit, say “I can be your representative when it comes to dealing with clients from the respective country in which I have mastered their language.”

Instead of saying “I can increase my vocabulary”, you can say “I will be ready with the required mastery of language, should my service be needed to serve for a period of time in the respective country or deal with any clients regarding certain projects.”
Instead of saying, “ I will earn new friends”, say “I will be able to be your representative when dealing with clients from the respective countries by communicating in their mother-tongue. Language will not be a barrier anymore. This will indirectly promote your company as well as placing your company well above the others for them to deal with.”

Ada banyak lagi point,
Yang penting, kau kena fikir apa yang diorang leh benefit.
Dan jawapan kau mestilah jawapan yang kau rasa 100,000 orang yang di-interview tak akan jawab.

So there, credit to Afiq Sazlan for the brilliant answers. And credit to Iqbal Roslim sebab aku cilok ni dari page dia with their permission :)


3 April 2011


Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia .

Apa khabar semua ? Ouh diharap korang sentiasa pink in health gituuuuu .

Sebenarnya pada pendapat gua , idea blog batch ini sangat menarik . Jadi , terima kasih buat Saudari Adlin Atikah kerana telah menjadi pengasas kepada blog ini .

Gua tak faham kenapa ayat skema sangat =,='

Tomeinyerww dierww . Maaf , gambar cilok fesbuk .

Tapi , bila dah tak ada orang nak update , semua macam malu-malu je nak post dekat sini . So gua pun buat muka tak malu post dekat sini (muka kerek).

Ekceli , gua tengok ramai yang post dekat Bellatrix Batch dekat fesbuk tu tentang scholar sana , scholar sini . Gua yang tak layak mohon ni pun hanya mampu , 'sob sob' bunyi diaaa . Di samping itu aku tengok ramai jugak yang dok konfius nak amik kos apa . Nak pegi U mana . Nak pergi Matriks ke tidak .

Kan Kan ?

Aku tahu , kita semua dilema *tunduk sambil pegang dahi* . Ada yang nak jadi doktor , ada yang nak jadi engineer , cikgu , accountant , farmasi , doktor gigi , doktor haiwan , doktor sakit jiwa dan juga doktor cinta . Okay , yang last tu tipu je .

"Minumlah Jus Mate 5 !" - Dr Kurus .

Jadi di sini , aku nak bagi tips . Sempat lagi nih walaupun UPU tutup hari ni -.-

First , tanya hati .

Tanya diri korang sendiri , korang nak jadi apa . Dalam hal ini , korang boleh pergi bertapa . Hoishh tak perlu lah pergi ke Gua Mulu atau Gua Musang mahupun Gua.com.my . Korang pergi lah usha rumah korang tu . Carik port-port baik punyaaaa . Yang sunyi sepi . Yang bunyi lalat pun tak boleh dengar . Tak kisah lah dekat dapur ke , dekat halaman rumah ke , dekat bedroom ke , mahupun bathroom . Korang duduk rileks-rileks . Jangan tension-tension . Lepastu korang tanya diri sendiri . Asyoself omputeh kata .

"Well , apa aku patut jadi ye "

"Jadi ni lagi baguihh ka jadi tu lagi baguihh ?"

PALING PENTING , "Erm , aku boleh bawak ke tak ?"

Sambil-sambil tu korang boleh pasang lagu Maher Zain jugak kalau nak lagi feeling .

Ni abang sulung gua
Second , tanya mak ayah abang kakak .

Well , lepas korang dah buat pilihan di hati (ceyh macam carik bakal suami je) , korang tanya mak bapak korang . Mintak pendapat diorang . Before that , korang pergi lah buat kerja rumah dulu , memasak ke , jemur kain ke , sapu rumah ke . Kata anak dara . Gua pun dah pandai memasak . Korang bila lagi ? Ehem !

Tak pun , pergi lah buat air kopi ke , teh ke . Twister pun sodap jugak . Masa nak tanya tu , korang bagi mood depa lek lok sikit naa . Kemudian , korang tanya lah apa yang patut . Walaupun diorang bebel ke , dok leter je memanjang , korang hulur je lah telinga tu . Dengar je .

Bila diorang dah bagi pendapat dan cadangan , korang compare balik dengan pilihan yang korang dah buat sampailah korang semua mencapai kata sepakat . Ingat , sepakat membawa berkat .

Ngeh Ngeh .

Third , isi UPU .

Dalam hal ni , ada 8 pilihan . Tak mau cakap banyak .  Korang sendiri dah besar panjang , pandai-pandai lah pikir sendiri macam mana nak isi . Tu pun nak kena ajar ke ? Grrrrrr !

Last , tawakal .

Amik wuduk , pakai telekung , bentang sejadah . Pastu korang doa lah kepada-Nya dan serahkan segalanya . Dapat tak dapat , yang penting kita dah usaha . Kalau tak dapat apa yang kita nak , terima je lah . Jangan nak leleh sana leleh sini . Tak macho aa cengginiiii ! 

Bagi yang non-muslim , korang doa jugak kepada Tuhan masing-masing .

"Sesungguhnya Allah tak bagi apa yang kita nak tapi Allah bagi yang kita perlu" - Bellatrixian .

Kesimpulannya di sini , korang buat lah pilihan yang bijak . Kalau korang dok pikir peluang kerja tu ada ke tak , susah ke nak dapat kerja , perempuan susah berbanding lelaki and bla bla bla . Korang tak payah risau sangat la . Dapat kerja atau tak , tu semua rezeki . Kerja Tuhan . Jangan nak khuatir sangat . Kalau ada rezeki kita tu , ada lah . Yang penting usaha . Bak kata pepatah , hendak seribu daya tak hendak seribu dalih . Ceh ceh !

Don givapp bebbehhhh !

Okay lah . Sampai sini je gua tulis . Korang pun mesti dah menyampah dah . Btw , er er , saja je guna 'gua' sebab bajet gengster . Haktuihhhh -___-

P/s : Apa-apa pun , siapa tengok ABP semalam ? Mari kita ramai-ramai sokong Usop Wilchaaa !

Yang benar , 
Tanpa nama .

1 April 2011

Perasmian :)

Salam and selamat sejahtera semua!
Aku terfikir nak buat blog ni sebab aku tengok ramai batch skolah lain buat plus nanti kita semua akan go separate ways kan? Jadi through blog ni aku harap nanti semua orang boleh update pasal life masing masing and share apa apa yang korang nak tazkirah, opinion, article takpun luahan perasaan rindu ke ececeh :) Password and email ada aku post dekat group bellatrix fesbuk. Ha dgn jgn lupa sign nama korg after each post keyh. Semoga tak hilang nama Bellatrix di mata dunia haha :B

Yang terlebih semangat hihihi *mukamerah*,
Adlin Atikah